
Pečená kačica
Recept z Kysúc
Niet nič krajšie ako keď v dome rozvoniava ten skutočný domov, ktorý tvorí mama pre svojich milovaných. Mama nikdy neprestane byť mamou. Buďte tou, ktorá vytvára úsmev a radosť vôkol seba. Inšpirujte kolegyne, rodinu, známych a hlavne nasýťte hladné brušká, či už manžela, priateľa, deti, rodinu.
Čo potrebujeme:
• 1 ks chladená alebo mrazená kačica
• 3 ks hrušky
• mletá škorica
• tymián
• soľ
• niť a ihla
• červené víno
• kurací vývar alebo kurací bujón
• sterelizovaná červená kapusta
• parená knedľa alebo lokše
Postup:
Kačicu si vopred umyjeme, osolíme ( z dnu i zvonká ). Vrchnú kožu kačice poprepichujeme vidličkou ( palcami nadvihneme a prepichneme vidličkou (aby pustila tuk).
Následne kačicu z dnu aj zvon posypeme tymiánom a škoricou - nie veľa tak akurát (podľa oka ).
Očistíme hrušky, ktoré nakrájame na tretiny a vložíme do kačky. Kačicu zašijeme a vložíme do pekáča kde sme na dno naliali 0,4 litra vývaru a 1,5 dcl červeného vína.
Vložíme do rúry a pečieme 0,5 hodiny otvorené ( bez pokrievky )
Druhú pol hodinu pečieme už zakrytú pokrievkou, polejeme výpekom.
Po hodine obrátime kačicu a pečieme ďalšiu hodinku, zas zakrytú, opäť polejeme výpekom.
Už pečieme dve hodiny, na poslednú 0,5 hodinu prevrátime kačku a pečieme ju odokrytú .
Skaramelizujeme kryš. cukor tak za 1 lyžicu a pridáme červenú kapustu sterelizovanú, chvíľočku podusíme, trošku podlejme vodu . Fakt len krátko. Podľa chuti môžete pridať ml. čierne korenie. Ale ja nič nedávam, je lahodná.
Na tanier dáme parenú knedľu, kapustičku a krásny kúsok kačice.