Pečená kačica

Pečená kačica

Recept z Kysúc

Niet nič krajšie ako keď v dome rozvoniava ten skutočný domov, ktorý tvorí mama pre svojich milovaných. Mama nikdy neprestane byť mamou. Buďte tou, ktorá vytvára úsmev a radosť vôkol seba. Inšpirujte kolegyne, rodinu, známych a hlavne nasýťte hladné brušká, či už manžela, priateľa, deti, rodinu.

Čo potrebujeme:

• 1 ks chladená alebo mrazená kačica

• 3 ks hrušky

• mletá škorica

• tymián

• soľ

• niť a ihla

• červené víno

• kurací vývar alebo kurací bujón

• sterelizovaná červená kapusta

• parená knedľa alebo lokše

Postup:

Kačicu si vopred umyjeme, osolíme ( z dnu i zvonká ). Vrchnú kožu kačice poprepichujeme vidličkou ( palcami nadvihneme a prepichneme vidličkou (aby pustila tuk).

Následne kačicu z dnu aj zvon posypeme tymiánom a škoricou - nie veľa tak akurát (podľa oka ).

Očistíme hrušky, ktoré nakrájame na tretiny a vložíme do kačky. Kačicu zašijeme a vložíme do pekáča kde sme na dno naliali 0,4 litra vývaru a 1,5 dcl červeného vína.

Vložíme do rúry a pečieme 0,5 hodiny otvorené ( bez pokrievky )

Druhú pol hodinu pečieme už zakrytú pokrievkou, polejeme výpekom.

Po hodine obrátime kačicu a pečieme ďalšiu hodinku, zas zakrytú, opäť polejeme výpekom.

Už pečieme dve hodiny, na poslednú 0,5 hodinu prevrátime kačku a pečieme ju odokrytú .

Skaramelizujeme kryš. cukor tak za 1 lyžicu a pridáme červenú kapustu sterelizovanú, chvíľočku podusíme, trošku podlejme vodu . Fakt len krátko. Podľa chuti môžete pridať ml. čierne korenie. Ale ja nič nedávam, je lahodná.

Na tanier dáme parenú knedľu, kapustičku a krásny kúsok kačice.

Prajeme dobrú chuť.