
Pšeno - zdravá, bezplepková obilnina.
Pšeno – čo to je? ( jáhly ) - preklad v češtine
Pšeno patrí medzi najstaršie plodiny. Malé žltkasté guličky. Ako jediná je táto obilnina zásaditá. Jej pôvod siaha do Číny. Jedávali ho aj naši predkovia Slovania, ktorí z neho pripravovali placky, kaše. Jeho nutričná hodnota je vysoká a príprava nenáročná. Je známe vysokým obsahom železa, kremíka, či minerálov, sacharidov a vitamínu B. Potravina je vhodná aj pre celiatikov, nakoľko ju radíme do bezpelkových. Pre jeho nízky glykemický index 50 je vhodné aj pri chudnutí a pre diabetikov, nakoľko nevyvoláva pocit hladu a nadlho zasýti.
Pozitíva na náš organizmus
• posilňuje slezinu a pankreas ( posilnite hlavne v zimnom a jarnom období)
• liekom pri žalúdočných problémoch, nakoľko je zásadité ( pálenie záhy, zvýšená kyselina )
• zlepšuje trávenie a vyprázdňovanie
• posilňuje zuby, nechty, vlasy
• posilňuje obličky a kosti
• blahodárne pôsobí na imunitný systém
• proti únave
• zlepšuje psychiku ( obsah serotonínu)
• podporuje krvotvorbu ( anémia, chudokrnosť)
Jednoduchá príprava
• 1 hrnček pšena
• 2 hrnčeky vody
• soľ
Pšeno dáme do sitka a na 3 x ho zaparíme, prepláchneme vriacou vodou. Je to preto, aby sa odstránili všetky povlaky. Následne pšeno dáme do hrnca s 2 hrnčekmi vody, soľ a varíme. Po zovretí, približne 15 minút varíme na miernom ohni. Keď je pšeno uvarené, odstavíme a necháme dôjsť, podobne ako keď varíme ryžu. Pšeno naberie objem.
Pšeno na viacero spôsobov:
• pšeno na sladko s ovocím a pridaním medu či jogurtu
• pšeno ako kaša ( s ovocím, medom, orechmi)
• pšeno ako závarka ( do polievok)
• pšeno ako rizoto ( so zaparenou zeleninou )
• pšeno ako nákyp ( s ovocím )
• pšeno ako príloha ( k rôznym jedlám, šalátom )