
Prepeličie vajíčka – zdravšie ako slepačie
Prepeličie vajíčka nás na prvý pohľad zaujmú svojou veľkosťou a fľakatým zafarbením. Sú päťnásobne menšie ako bežné slepačie no napriek tomu obsahujú 2,5 krát viac vitamínov oproti bežnému vajíčku.
Prečo ich zaradiť do jedálnička?
Pretože, sú lahodnej chuti, s obsahom významných látok, plné vitamínov a minerálov:
• vitamíny A, D, E, B1, B2, B12
• stopové prvky horčíka, fosforu, medi, vápnika a železa - výrazne vyššia oproti bežnému slepačiemu vajíčku
• takmer nulový cholesterol
• obsahujú vysoko hodnotné bielkoviny, esenciálne aminokyseliny, lecitín a sacharidy
• ďalšie špecifické biologicky účinné látky, ktoré priaznivo pôsobia pri liečbe kardiovaskulárnych chorôb, ekzémov, cukrovky, astmy, porúch zažívacieho traktu
• výrazne posilňujú imunitu nášho organizmu
• športovci si ich obľúbia, ako výborný zdroj bielkovín
• majú blahodarný vplyv na nervový systém, pečeň a obličky
• dokážu výrazne znížiť hladinu glukózy v krvi
• obsahujú enzým - takzvané ovomukoidy, tento enzým má schopnosť bojovať proti alergiám na peľ, roztoče, perie, mačky, psy či trávy
• proti astme, ekzémom a sennej nádche
• normalizujú krvný tlak, upravujú trávenie
• priaznivo pôsobia pri anémii, bolesti hlavy či oslabenej imunite
• vajíčka obsahujú prírodný antimikrobiálny enzým zvaný lyzozým, vďaka ktorému majú predĺženú trvanlivosť
• prepeličie vajíčka majú antibakteriálne a imunomodulačné vlastnosti
• sú prirodzeným zdrojom omega-3 a omega-6 mastných kyselín, ktoré priaznivo ovplyvňujú kardiovaskulárny systém
(zdroj: pixabay.com)
Porovnanie prepeličieho vajíčka so slepačím
železo – 4 krát viac ako slepačie vajíčko
vitamín A – viac ako 2,5 krát viac
meď – 2,2 krát viac
vitamín B1 – 2,8 krát viac
kobalt – 2,2 krát viac
vitamín B2 – 2,2 krát viac
fosfor – 4,5 krát viac
draslík – 4,5 krát viac
Vedeli ste, že ...
prepeličie vajíčka využívali ľudia už po celé stáročia? Prepelice sa opakovane spomínajú už v Starom zákone, keď mali Izraelitov pri prechode púšťou zachrániť pred hladomorom a chorobami.
Ako ich variť?
Na klasické „na tvrdo“ stačí vajíčko variť 2,5 až 3 minúty. Ochladiť v studenej vode, následne pošúľať a pritlačiť na kuchynskej doske, aby praskla škrupina a jednoducho ošúpeme.
Prepeličie vajíčka sú delikatesa s blahodárnymi účinkami na organizmus.